Stadswandelingen

Gedurende het jaar organiseert ServiceTeam Vlaardingen stadswandelingen door diverse delen van Vlaardingen. Onder leiding van een stadsgids wandelt u langs bekende en minder bekende plekken. Onderweg hoort u van alles over de geschiedenis.

De wandelingen vinden in principe plaats op de eerste zondag van de maand. Alle wandelingen beginnen om 14.00 uur, en duren - afhankelijk van de grootte van de groep - zo'n 1,5 tot 2 uur.
Deelname kost € 2,50 per persoon (op vertoon van geldige Rotterdampas of Vrijwilligerspas ontvangt u 50% korting).

Er zijn 5 verschillende wandelingen:

De Centrum-wandeling start bij het oude stadhuis op de Markt. Via de Hoogstraat, Haven en Lijnbaan loopt u door het Vlaardingen uit de tijd van de visserij.

Tijdens de Ambacht-wandeling maakt u kennis met het dorp Vlaardinger-Ambacht, dat tot 1941 een zelfstandige gemeente was. De wandeling vertrekt vanaf het Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg, dat op zondag na afloop gratis te bezoeken is (tot 16.00 uur).

De Oostwijk-wandeling neemt u mee naar de eerste uitbreiding van Vlaardingen. Behalve de stadsparken (het Hof en het Oranjepark) biedt de Oostwijk smalle straatjes met karakteristieke huizen. De wandeling vertrekt vanaf de Visbank (Westhavenplaats, nabij de brug).

De Rivierzone-wandeling voert door het gebied langs de Nieuwe Maas. Tegenwoordig vooral woongebied, maar in het verleden was er veel bedrijvigheid. De wandeling vertrekt vanaf het Deltahotel (Maasboulevard).

Met de Buizengat-wandeling ontdekt u de historie van het gebied rondom het achterste deel van de haven, waar in vroeger tijden de haringschepen (buizen) 'geparkeerd' lagen. De wandeling start bij molen Aeolus (hoek Kortedijk/Westlandseweg).

Themawandelingen

Behalve stadswandelingen, waarin de nadruk ligt op de historie van een bepaalde wijk, organiseert ServiceTeam Vlaardingen ook themawandelingen. In deze wandelingen wordt een bepaald thema gevolgd.

In 2018 was het 1000 jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond, waarbij Graaf Dirk de Derde de basis legde voor wat zou uitgroeien tot het Graafschap Holland en het latere Nederland. Bij de Vlaardingen 1018-wandeling nemen onze gidsen u mee door het Vlaardingen van nu, op zoek naar overblijfselen van het Vlaardingen rond 1018. Deze bijzondere wandeling, samengesteld in samenwerking met de gemeentelijke Stadsarcheoloog Tim de Ridder, start en eindigt bij Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade.

Bij de Vlaardingse Verhalentocht worden 8 oude, spannende en bovenal Vlaardingse verhalen verteld, veelal op de plek waar ze zich afspeelden. Het betreft zowel waargebeurde verhalen als verzonnen volksverhalen (de zogenoemde Sagen & Legenden). Start bij het Oude Stadhuis op de Markt.

Er zijn nog geen data bekend voor de komende stadswandelingen

Let op!

Vanwege Corona maatregelen is aanmelden voor de wandelingen noodzakelijk. Klik hier om u aan te melden.

Voor groepen zijn stads- en themawandelingen mogelijk op afspraak. Nadere informatie vindt u onder Voor groepen.