Agenda 2018

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die dit jaar door het ServiceTeam zelf danwel samen met anderen worden georganiseerd. Alle activiteiten en data zijn onder voorbehoud. Raadpleeg regelmatig onze website voor actuele informatie. De meeste activiteiten worden ook aangekondigd in Groot Vlaardingen, AD/Rotterdams Dagblad en via de internetkranten Vlaardingen24 en De Vlaardinger.

Zondag 7 januari 2018: Stadswandeling Vlaardinger Ambacht
Ontdek het oude dorp Vlaardinger-Ambacht, dat tot 1941 een zelfstandige gemeente was. We vertrekken om 14.00 uur vanaf het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50. De kosten voor deelname zijn 2,50.
 
Zaterdag 27 januari 2018: Stadsgedichtenwandeling
In de Week van de Pozie slaan onze stadsgidsen en de Vlaardingse Stadsdichter Marjoleine van Aperen de handen ineen. De verhalen van de de stadsgidsen worden afgewisseld met toepasselijke gedichten.

De wandeling start om 14.00 bij het Oude Stadhuis aan de Markt (bij het standbeeld van Dirk III), waar we rond 15.30/16.00 uur weer terug zijn. De kosten voor deze wandeling bedragen 2,50.
 
Zondag 4 februari 2018: Stadswandeling Oostwijk
De Oostwijk kent naast het Hof nog vele andere mooie plekjes, maar je moet ze wel weten te vinden. En gelukkig weten onze stadsgidsen dat! Vertrek om 14.00 uur vanaf de Visbank. Kosten: 2,50 per persoon.
 
Zondag 4 maart 2018: Stadswandeling Centrum
Ontdek de veelzijdige geschiedenis van de vissersstad Vlaardingen. Ooit d haringstad van Nederland, nu resten alleen nog de oude pakhuizen. Maar de Vlaardingse geschiedenis gaat veel verder terug.

Vertrek om 14.00 uur vanaf het Oude Stadhuis aan de Markt. Deelname: 2,50 per persoon (50% korting op vertoon van Rotterdampas of Vrijwilligerspas). Vooraf opgeven is niet nodig.
 
Zondag 8 april 2018: Themawandeling: Vlaardingen 1018
Dit jaar is het 1000 jaar geleden dat Dirk III de Slag bij Vlaardingen won, en daarmee aan het prille begin stond van wat uit zou groeien tot het graafschap Holland. Tijdens deze speciale themawandeling, welke samen met Stadsarcheoloog Tim de Ridder is ontwikkeld, nemen we u mee naar het Vlaardingen van de middeleeuwen. Na afloop is er de mogelijkheid om met de gids de speciale tentoonstelling in Museum Vlaardingen te bezoeken. Start om 14.00 uur bij Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54. Kosten € 2,50 (50% korting op vertoon van een geldige Rotterdampas of Vrijwilligerspas). Let op: dit is exclusief toegang tot het museum (Volwassenen € 9,50, 65+ € 4,50, Rotterdampas en Museumkaart gratis).
 
Vrijdag 27 april 2018: Torenbeklimming tijdens Koningsdag
Ook dit jaar is het weer mogelijk de feestelijkheden rond Koningsdag vanaf de toren te bekijken. Onderweg naar boven geven de gidsen u uitleg over de verschillende functies van de toren.

De beklimmingen starten om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis, maar het is wel noodzakelijk een kaartje af te halen. Dit is mogelijk vanaf een kwartier voor de start van elke beklimming. Er is plek voor maximaal 20 personen per beklimming.
 
Zondag 29 april 2018: Lentefietstocht
Elk jaar in april verruilen onze stadsgidsen de wandelschoenen voor de fiets, om te laten zien dat Vlaardingen nog steeds een groene stad is (in 2010 groenste stad van Europa!). Dit jaar is de route iets gewijzigd, en brengen we o.a. een bezoek aan het Archeologisch erf in de Broekpolder, waar wordt gebouwd aan huizen uit een ver verleden, en aan het Voedselbos in de Zuidbuurt. Bij Hoeve Avondrust stoppen we voor een consumptie, en kunt u inkopen doen in de Landwinkel.

Vertrek om 13.30 uur vanaf de Grote Kerk op de Markt. Kosten € 3,50 (inclusief consumptie). Vooraf opgeven is niet nodig.
 
Zondag 6 mei 2018: Themawandeling: Vlaardingen 1018
Dit jaar is het 1000 jaar geleden dat Dirk III de Slag bij Vlaardingen won, en daarmee aan het prille begin stond van wat uit zou groeien tot het graafschap Holland.

Tijdens deze speciale themawandeling, welke samen met Stadsarcheoloog Tim de Ridder is ontwikkeld, nemen we u mee naar het Vlaardingen van de middeleeuwen. Na afloop is er de mogelijkheid om met de gids de speciale tentoonstelling in Museum Vlaardingen te bezoeken.

Start om 14.00 uur bij Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54. Kosten € 2,50 (50% korting op vertoon van een geldige Rotterdampas of Vrijwilligerspas). Let op: dit is exclusief toegang tot het museum (€ 6,50 p.p. of € 10,18 met z'n tweeën; Rotterdampas, Museumkaart en kinderen tot 18 jaar gratis).
 
Zaterdag 12 mei 2018: Torenbeklimming tijdens Lentemarkt
Uw kans gemist op Koningsdag, of nogmaals van het uitzicht genieten? Tijdens de jaarlijkse Lentemarkt op de Markt is het weer mogelijk om de toren te beklimmen onder leiding van onze stadsgidsen.

Er zijn opgangen om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Per opgang is er plek voor max. 20 personen. Kaartjes kosten € 1, en zijn bij de ingang van de toren te koop.
 
Zondag 3 juni 2018: Themawandeling: Vlaardingen 1018
Dit jaar is het 1000 jaar geleden dat Dirk III de Slag bij Vlaardingen won, en daarmee aan het prille begin stond van wat uit zou groeien tot het graafschap Holland.

Tijdens deze speciale themawandeling, welke samen met Stadsarcheoloog Tim de Ridder is ontwikkeld, nemen we u mee naar het Vlaardingen van de middeleeuwen. Na afloop is er de mogelijkheid om met de gids de speciale tentoonstelling in Museum Vlaardingen te bezoeken.

Start om 14.00 uur bij Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54. Kosten € 2,50 (50% korting op vertoon van een geldige Rotterdampas of Vrijwilligerspas). Let op: dit is exclusief toegang tot het museum (€ 6,50 p.p. of € 10,18 met z'n tweeën; Rotterdampas, Museumkaart en kinderen tot 18 jaar gratis).
 
Zondag 1 juli 2018: Stadswandeling Oostwijk
De Oostwijk was de eerste, echte uitbreiding van Vlaardingen. De eerste huizen zijn eind 19e eeuw gebouwd. De wijk bood onderdak aan arbeiders en reders, en er is dan ook een groot verschil tussen de diverse huizen. We bezoeken ook stadspark het Hof, dat rond 1830 door de gemeente werd gekocht van de laatste Ambachtsheer.

Vertrek om 14.00 uur vanaf de Visbank (hoek Liesveld/Westhavenkade). Deelname kost € 2,50. Deelnemers met een geldige Rotterdampas of Vlaardingse Vrijwilligerspas krijgen 50% korting.
 
Zondag 29 juli 2018: Themawandeling: Vlaardingen 1018
Op dé dag van dé Slag mag deze wandeling niet ontbreken. Als afsluiting van de festiviteiten in en rond de Grote Kerk wandelen onze stadsgidsen nog eenmaal langs de plekken die in 1018, of daarna van belang zijn geweest.

Deze wandeling start om 15.00 uur vanaf de Grote Kerk, en is deze speciale dag gratis toegankelijk.

NB de voorafgaande festiviteiten (o.a. lezing van Kees Nieuwenhuijsen en Tim de Ridder) zijn eveneens gratis te bezoeken, maar daarvoor dient u zich voor 27 juli aan te melden bij vlaardingen1018@vlaardingen.nl.
 
Zondag 5 augustus 2018: Stadswandeling Centrum
Duik in het Vlaardings verleden met deze wandeling door het oude historische centrum. Van de Slag bij Vlaardingen tot het Geuzenverzet, en nog veel meer.

We vertrekken om 14.00 vanaf het standbeeld van Dirk III op de hoek van het oude Stadhuis (hoek Markt/Schoolstraat). Deelname kost € 2,50, met een geldige Rotterdampas of Vlaardingse Vrijwilligerspas krijgt u 50% korting.
 
Zondag 2 september 2018: Buizengatwandeling
Het Buizengat is het achterste deel van de haven, waar vroeger in de winter de haringschepen (buizen) werden 'geparkeerd'. Rondom de haven was veel bedrijvigheid, en hoewel dat inmiddels allemaal verleden tijd is, is er nog veel te zien.

De wandeling start om 14.00 uur bij de molen Aeolus (hoek Kortedijk/Westlandseweg. U kunt parkeren op het Emaus of in de Voorstraat). Deelname kost € 2,50, met een geldige Rotterdampas of Vlaardingse Vrijwilligerspas betaalt u € 1,25.
 
Zaterdag 8 september 2018: Open Monumentendag
Ook dit jaar doet Vlaardingen mee aan Open Monumentendag, een landelijke traditie waarbij monumentale gebouwen te bezichten zijn. Daarnaast zijn er diverse andere historische activiteiten.
 
Zaterdag 8 september 2018: Torenbeklimming
Uiteraard is op Open Monumentendag ook de toren van de Grote Kerk weer te bezichtigen onder leiding van de stadsgidsen van ServiceTeam Vlaardingen.

Er zijn 2 opgangen, om 13.00 en 14.00 uur. De toegang is gratis, maar het is wel noodzakelijk een toegangskaartje af te halen bij de toren. Dat kan vanaf een kwartier voor elke opgang. Let op: per opgang zijn maar 20 kaartjes beschikbaar.
 
Zondag 7 oktober 2018: Stadswandeling Ambacht
Ontdek het oude dorp Vlaardinger-Ambacht, dat tot 1941 een zelfstandige gemeente was. Een aantal gebouwen herinnert nog aan die tijd.

We vertrekken om 14.00 uur vanaf het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50. De kosten voor deelname zijn € 2,50.
 
Zaterdag 13 oktober 2018: Vlaardingse verhalentocht
Een extra wandeling, speciaal voor de Maand van de Geschiedenis, waarin we stilstaan bij de verhalen over Vlaardingers in vroege tijden. Sagen en legenden worden afgewisseld met waargebeurde verhalen, en zoveel mogelijk verteld op de plek waar de verhalen zich afspeelden.

Vertrek om 19.30 uur(!) vanaf het oude stadhuis aan de Markt (verzamelen bij het standbeeld van Dirk III op de hoek Markt/Schoolsteeg). Deelname kost € 2,50.
 
Zondag 14 oktober 2018: Archeologiewandeling
Tijdens de Nationale Archeologiedagen (12 t/m 14 oktober), in Vlaardingen georganiseerd door het gemeentelijk Archeologiekantoor en Helinium, verzorgen onze stadsgidsen op zondag een speciale Archeologiewandeling.

Hierbij wordt stilgestaan bij de opgravingen die op tal van plekken in het centrum hebben plaatsgevonden. De wandeling start om 14.00 uur bij het standbeeld van Dirk III op de Markt, en eindigt ca. 1,5 - 2 uur later bij Museum Vlaardingen.

Deelname aan deze wandeling kost € 2,50, bezitters van een Rotterdampas of een Vrijwilligerspas krijgen 50% korting.
 
Zondag 4 november 2018: Stadswandeling Oostwijk
De Oostwijk kent naast het Hof nog vele andere mooie plekjes, maar je moet ze wel weten te vinden. En gelukkig weten onze stadsgidsen dat!
Vertrek om 14.00 uur vanaf de Visbank. Kosten: € 2,50 per persoon.
 
Zondag 2 december 2018: Stadswandeling Centrum
Ontdek de veelzijdige geschiedenis van de vissersstad Vlaardingen. Ooit dé haringstad van Nederland, nu resten alleen nog de oude pakhuizen. Maar de Vlaardingse geschiedenis gaat veel verder terug.

Vertrek om 14.00 uur vanaf het Oude Stadhuis aan de Markt. Deelname: € 2,50 per persoon (50% korting op vertoon van Rotterdampas of Vrijwilligerspas). Vooraf opgeven is niet nodig.
 
Vrijdag 14 december 2018: Torenbeklimming tijdens de Kerstmarkt
Ook dit jaar is het weer mogelijk vanaf de toren van de Grote Kerk de feestelijke Kerstmarkt te bekijken. Geniet van het uitzicht op de kleurrijke binnenstad en de vele lichtjes van de Rotterdamse haven. Onze stadsgidsen vertellen onderweg naar boven allerlei wetenswaardigheden.

Om 19.30 uur start de eerste beklimming, zodat we de ontsteking van de kerstboomverlichting, om ca. 20.00 uur, van bovenaf kunnen bekijken.
Om 20.30 uur start de tweede en laatste beklimming.

Het maximaal aantal deelnemers per beklimming is 20. Kaartjes (€ 1 per deelnemer) zijn vanaf 19.15 uur te koop bij de ingang van de Grote Kerk.
 
Zaterdag 15 december 2018: Torenbeklimming tijdens de Kerstmarkt
De beklimming van vrijdagavond gemist? Ook op zaterdag staan onze stadsgidsen te popelen om de toren van de Grote Kerk te beklimmen.

De beklimmingen starten om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Per beklimming kunnen maximaal 20 deelnemers mee. Kaartjes (€ 1 per deelnemer) zijn vanaf 12.45 uur te koop bij de ingang van de Grote Kerk.
 


Agenda 2019

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die komend jaar door het ServiceTeam zelf danwel samen met anderen worden georganiseerd. Alle activiteiten en data zijn onder voorbehoud.

Zondag 6 januari 2019: Buizengatwandeling
Het Buizengat is het achterste deel van de haven, waar vroeger in de winter de haringschepen (buizen) werden 'geparkeerd'. Rondom de haven was veel bedrijvigheid, en hoewel dat inmiddels allemaal verleden tijd is, is er nog veel te zien.

De wandeling start om 14.00 uur bij de molen Aeolus (hoek Kortedijk/Westlandseweg. U kunt parkeren op het Emaus of in de Voorstraat). Deelname kost € 2,50, met een geldige Rotterdampas of Vlaardingse Vrijwilligerspas betaalt u € 1,25.
 
Maandag 21 januari 2019: Start Vlaardingen Toen en Nu
Onze Vlaardingen-cursus gaat weer van start! Onder de naam Vlaardingen Toen en Nu (voorheen Ken Uw Stad) organiseren we een serie van 10 bijeenkomsten op maandagavond, waarbij we verschillende kanten van Vlaardingen laten zien. Onderwerpen zijn o.a. het Stadsarchief, Archeologie, de Stadsgehoorzaal, en de Vlaardingse Bierbrouwerij. Deelname aan deze serie kost € 50,00. Kies voor meer informatie en aanmelden "Toen en Nu" in het menu.
 
Zaterdag 26 januari 2019: Stadsgedichtenwandeling
In de Week van de Poëzie slaan onze stadsgidsen en de Vlaardingse Stadsdichter Marjoleine van Aperen de handen ineen. De verhalen van de de stadsgidsen worden afgewisseld met toepasselijke gedichten.

De wandeling start om 14.00 bij het Oude Stadhuis aan de Markt (bij het standbeeld van Dirk III), waar we rond 15.30/16.00 uur weer terug zijn. De kosten voor deze wandeling bedragen € 2,50.
 
Zondag 3 februari 2019: Stadswandeling Vlaardinger Ambacht
Ontdek het oude dorp Vlaardinger-Ambacht, dat tot 1941 een zelfstandige gemeente was. Een aantal gebouwen herinnert nog aan die tijd.

We vertrekken om 14.00 uur vanaf het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50. De kosten voor deelname zijn € 2,50.
 
Zondag 3 maart 2019: Stadswandeling Oostwijk
De Oostwijk was de eerste, echte uitbreiding van Vlaardingen. De eerste huizen zijn eind 19e eeuw gebouwd. De wijk bood onderdak aan arbeiders en reders, en er is dan ook een groot verschil tussen de diverse huizen. We bezoeken ook stadspark het Hof, dat rond 1830 door de gemeente werd gekocht van de laatste Ambachtsheer.

Vertrek om 14.00 uur vanaf de Visbank (hoek Liesveld/Westhavenkade). Deelname kost € 2,50. Deelnemers met een geldige Rotterdampas of Vlaardingse Vrijwilligerspas krijgen 50% korting.
 
Zaterdag 30 maart 2019: Kunstenaarswandeling
Wat is het verhaal achter de kunstenaar? Wat is zijn of haar drijfveer? Tijdens deze wandeling gaan we op bezoek bij een aantal Vlaardingse kunstenaars. Het is nog niet bekend welke kunstenaars dit jaar meedoen.

Kosten: € 2,50 per deelnemer. Vertrek om 14.00 uur vanaf het stadhuis op de Markt.

 
Zondag 7 april 2019: Stadswandeling Centrum
Ontdek de veelzijdige geschiedenis van de vissersstad Vlaardingen. Ooit dé haringstad van Nederland, nu resten alleen nog de oude pakhuizen. Maar de Vlaardingse geschiedenis gaat veel verder terug.

Vertrek om 14.00 uur vanaf het Oude Stadhuis aan de Markt. Deelname: € 2,50 per persoon (50% korting op vertoon van Rotterdampas of Vrijwilligerspas).
 
Zaterdag 27 april 2019: Torenbeklimming tijdens Koningsdag
Ook dit jaar is het weer mogelijk de feestelijkheden rond Koningsdag vanaf de toren te bekijken. Onderweg naar boven geven de gidsen u uitleg over de verschillende functies van de toren.

De beklimmingen starten om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis, maar het is wel noodzakelijk een kaartje af te halen. Dit is mogelijk vanaf een kwartier voor de start van elke beklimming. Er is plek voor maximaal 20 personen per beklimming.
 
Zondag 28 april 2019: Lentefietstocht
Elk jaar in april verruilen onze stadsgidsen de wandelschoenen voor de fiets, om te laten zien dat Vlaardingen nog steeds een groene stad is (in 2010 groenste stad van Europa!). Dit jaar is de route iets gewijzigd, en brengen we o.a. een bezoek aan het Archeologisch erf in de Broekpolder, waar wordt gebouwd aan huizen uit een ver verleden, en aan het Voedselbos in de Zuidbuurt. Bij Hoeve Avondrust stoppen we voor een consumptie, en kunt u inkopen doen in de Landwinkel.

Vertrek om 13.30 uur vanaf de Grote Kerk op de Markt. Kosten € 4,00 (inclusief consumptie). Vooraf opgeven is niet nodig.
 
Zondag 5 mei 2019: Buizengatwandeling
Het Buizengat is het achterste deel van de haven, waar vroeger in de winter de haringschepen (buizen) werden 'geparkeerd'. Rondom de haven was veel bedrijvigheid, en hoewel dat inmiddels allemaal verleden tijd is, is er nog veel te zien.

De wandeling start om 14.00 uur bij de molen Aeolus (hoek Kortedijk/Westlandseweg. U kunt parkeren op het Emaus of in de Voorstraat). Deelname kost € 2,50, met een geldige Rotterdampas of Vlaardingse Vrijwilligerspas betaalt u € 1,25.
 
Zaterdag 11 mei 2019: Torenbeklimming (Lentemarkt)
Uw kans gemist op Koningsdag, of nogmaals van het uitzicht genieten? Tijdens de jaarlijkse Lentemarkt op de Markt is het weer mogelijk om de toren te beklimmen onder leiding van onze stadsgidsen.

Er zijn opgangen om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Per opgang is er plek voor max. 20 personen. Kaartjes kosten € 1, en zijn bij de ingang van de toren te koop.
 
Zondag 2 juni 2019: Stadswandeling Vlaardinger Ambacht
Ontdek het oude dorp Vlaardinger-Ambacht, dat tot 1941 een zelfstandige gemeente was. Een aantal gebouwen herinnert nog aan die tijd.

We vertrekken om 14.00 uur vanaf het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50. De kosten voor deelname zijn € 2,50.
 
Zondag 7 juli 2019: Stadswandeling Oostwijk
De Oostwijk was de eerste, echte uitbreiding van Vlaardingen. De eerste huizen zijn eind 19e eeuw gebouwd. De wijk bood onderdak aan arbeiders en reders, en er is dan ook een groot verschil tussen de diverse huizen. We bezoeken ook stadspark het Hof, dat rond 1830 door de gemeente werd gekocht van de laatste Ambachtsheer.

Vertrek om 14.00 uur vanaf de Visbank (hoek Liesveld/Westhavenkade). Deelname kost € 2,50. Deelnemers met een geldige Rotterdampas of Vlaardingse Vrijwilligerspas krijgen 50% korting.
 
Zondag 4 augustus 2019: Themawandeling: Vlaardingen 1018
Op 29 juli is het 1001 jaar geleden dat Dirk III de Slag bij Vlaardingen won, en daarmee aan het prille begin stond van wat uit zou groeien tot het graafschap Holland.

Tijdens deze speciale themawandeling, welke samen met Stadsarcheoloog Tim de Ridder is ontwikkeld, nemen we u mee naar het Vlaardingen van de middeleeuwen. Na afloop is er de mogelijkheid om met de gids de speciale tentoonstelling in Museum Vlaardingen te bezoeken.

Start om 14.00 uur bij Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54. Kosten € 2,50 (50% korting op vertoon van een geldige Rotterdampas of Vrijwilligerspas). Let op: dit is exclusief toegang tot het museum.
 
Zondag 1 september 2019: Buizengatwandeling
Het Buizengat is het achterste deel van de haven, waar vroeger in de winter de haringschepen (buizen) werden 'geparkeerd'. Rondom de haven was veel bedrijvigheid, en hoewel dat inmiddels allemaal verleden tijd is, is er nog veel te zien.

De wandeling start om 14.00 uur bij de molen Aeolus (hoek Kortedijk/Westlandseweg. U kunt parkeren op het Emaus of in de Voorstraat). Deelname kost € 2,50, met een geldige Rotterdampas of Vlaardingse Vrijwilligerspas betaalt u € 1,25.
 
Zaterdag 14 september 2019: Torenbeklimming tijdens Open Monumentendag
Uiteraard is op Open Monumentendag ook de toren van de Grote Kerk weer te bezichtigen onder leiding van de stadsgidsen van ServiceTeam Vlaardingen.

Er zijn 2 opgangen, om 13.00 en 14.00 uur. De toegang is gratis, maar het is wel noodzakelijk een toegangskaartje af te halen bij de toren. Dat kan vanaf een kwartier voor elke opgang. Let op: per opgang zijn maar 20 kaartjes beschikbaar.
 
Zaterdag 14 september 2019: Open Monumentendag
Ook dit jaar doet Vlaardingen mee aan Open Monumentendag, een landelijke traditie waarbij monumentale gebouwen te bezichten zijn. Daarnaast zijn er diverse andere historische activiteiten.
 
Zondag 6 oktober 2019: Stadswandeling Vlaardinger Ambacht
Ontdek het oude dorp Vlaardinger-Ambacht, dat tot 1941 een zelfstandige gemeente was. Een aantal gebouwen herinnert nog aan die tijd.

We vertrekken om 14.00 uur vanaf het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50. De kosten voor deelname zijn € 2,50.
 
Zaterdag 12 oktober 2019: Vlaardingse verhalentocht
Een extra wandeling, speciaal voor de Maand van de Geschiedenis, waarin we stilstaan bij de verhalen over Vlaardingers in vroege tijden. Sagen en legenden worden afgewisseld met waargebeurde verhalen, en zoveel mogelijk verteld op de plek waar de verhalen zich afspeelden.

Vertrek om 19.30 uur(!) vanaf het oude stadhuis aan de Markt (verzamelen bij het standbeeld van Dirk III op de hoek Markt/Schoolsteeg). Deelname kost € 2,50.
 
Zondag 13 oktober 2019: Archeologiewandeling
Tijdens de Nationale Archeologiedagen (11 t/m 13 oktober), in Vlaardingen georganiseerd door het gemeentelijk Archeologiekantoor en Helinium, verzorgen onze stadsgidsen op zondag een speciale Archeologiewandeling.

Hierbij wordt stilgestaan bij de opgravingen die op tal van plekken in het centrum hebben plaatsgevonden. De wandeling start om 14.00 uur bij het standbeeld van Dirk III op de Markt, en eindigt ca. 1,5 - 2 uur later bij Museum Vlaardingen.

Deelname aan deze wandeling kost € 2,50, bezitters van een Rotterdampas of een Vrijwilligerspas krijgen 50% korting.
 
Zondag 3 november 2019: Stadswandeling Oostwijk
De Oostwijk was de eerste, echte uitbreiding van Vlaardingen. De eerste huizen zijn eind 19e eeuw gebouwd. De wijk bood onderdak aan arbeiders en reders, en er is dan ook een groot verschil tussen de diverse huizen. We bezoeken ook stadspark het Hof, dat rond 1830 door de gemeente werd gekocht van de laatste Ambachtsheer.

Vertrek om 14.00 uur vanaf de Visbank (hoek Liesveld/Westhavenkade). Deelname kost € 2,50. Deelnemers met een geldige Rotterdampas of Vlaardingse Vrijwilligerspas krijgen 50% korting.
 
Zondag 1 december 2019: Stadswandeling Centrum
Ontdek de veelzijdige geschiedenis van de vissersstad Vlaardingen. Ooit dé haringstad van Nederland, nu resten alleen nog de oude pakhuizen. Maar de Vlaardingse geschiedenis gaat veel verder terug.

Vertrek om 14.00 uur vanaf het Oude Stadhuis aan de Markt. Deelname: € 2,50 per persoon (50% korting op vertoon van Rotterdampas of Vrijwilligerspas).
 
Vrijdag 13 december 2019: Torenbeklimming tijdens de Kerstmarkt
Ook dit jaar is het weer mogelijk vanaf de toren van de Grote Kerk de feestelijke Kerstmarkt te bekijken. Geniet van het uitzicht op de kleurrijke binnenstad en de vele lichtjes van de Rotterdamse haven. Onze stadsgidsen vertellen onderweg naar boven allerlei wetenswaardigheden.

Om 19.30 uur start de eerste beklimming, zodat we de ontsteking van de kerstboomverlichting, om ca. 20.00 uur, van bovenaf kunnen bekijken.
Om 20.30 uur start de tweede en laatste beklimming.

Het maximaal aantal deelnemers per beklimming is 20. Kaartjes (€ 1 per deelnemer) zijn vanaf 19.15 uur te koop bij de ingang van de Grote Kerk.
 
Zaterdag 14 december 2019: Torenbeklimming tijdens de Kerstmarkt
De beklimming van vrijdagavond gemist? Ook op zaterdag staan onze stadsgidsen te popelen om de toren van de Grote Kerk te beklimmen.

De beklimmingen starten om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Per beklimming kunnen maximaal 20 deelnemers mee. Kaartjes (€ 1 per deelnemer) zijn vanaf 12.45 uur te koop bij de ingang van de Grote Kerk.